Werkwijze – Mondzorgcentrum Atik – Assen

Werkwijze

Voorkomen is beter dan genezen

Als mondzorgcentrum richten wij op een gezonde mond voor iedereen en hierdoor hebben wij besloten ons meer te richten op preventie. Voorkomen is namelijk echt beter dan genezen. Onderzoek wijst uit dat wanneer je direct van jongs af aan richt op een goede mondreiniging, er minder problemen in de mond ontstaan. En dit is uiteraard weer goed voor de portemonnee.

Dit willen wij bereiken door het normaliseren van de combinatie afspraak. Bij deze afspraak heeft u een controle bij de tandarts en aansluitend een afspraak bij één van de preventieassistentes of mondhygiëniste. Samen proberen wij het beste resultaat van uw mond te behalen. De standaard halfjaarlijkse controles worden hierdoor langer dan u normaal gewend bent. Maar mogelijk dat u hierdoor niet (meer) vaker hoeft te komen dan de 2 jaarlijkse controles.

 

De combinatie afspraak

In onze praktijk werken we samen met een team van mondzorgprofessionals en wordt de preventie en gebitsreiniging gedaan door onze mondhygiëniste en preventieassistenten.

De tandarts controleert tijdens het periodiek mondonderzoek altijd uw tandvlees door middel van een meting: de PPS score.

Bij een gebitsreiniging halen we tandsteen en/of aanslag weg. Door het reinigen zorgen wij ervoor dat de mond weer mooi schoon wordt en het tandvlees zich kan herstellen. Er wordt boven het tandvlees gereinigd, en ook een klein stukje eronder, daarna polijsten we uw gebit met een borsteltje en polijstpasta.

Het verwijderen van plak of tandsteen word gedeclareerd middels de code M03 en word berekend per 5 minuten. Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft dan word deze code in de meeste gevallen voor 75 tot 100% vergoed, afhankelijk van de hoogte van uw jaarlijkse vergoeding.

Indien er sprake is van specifieke tandvleesproblemen zal er geadviseerd worden om een aparte afspraak te maken bij onze paro-preventieassistente of mondhygiëniste. De mondhygiëniste is nóg meer deskundig op het gebied van het voorkomen, genezen en stabiliseren van tandvleesproblemen.

Oók voor kinderen

Ook (of misschien juist) voor kinderen is deze combinatieafspraak erg belangrijk. Bij een plaquecontrole, poetsinstructie en mogelijke sealents (beschermlaagje in de groefjes van de kiezen) wordt u kind een goede mondreiniging aangeleerd. Deze behandelingen vallen onder de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar.

 

Problemen in het gebit

Indien er problemen in uw gebit worden geconstateerd, bespreekt de tandarts met u of extra behandeling nodig is. Ook vertelt de tandarts u over:

 • de te verwachten resultaten
 • de risico´s van een behandeling
 • het aantal behandelingen
 • de duur van de behandelingen
 • de kosten van de behandelingen
 • alternatieve behandelingen

Informatie over behandelingen kunt u nalezen in de gezondheidsinformatie op onze website en op www.allesoverhetgebit.nl.

Kleine ingrepen bespreken we direct met u en de behandeling volgt, indien nodig, op korte termijn. U kunt daarbij denken aan een eenvoudige gebitsreiniging of het plaatsen van een vulling. Bij uitgebreide behandelingen informeren wij u over de kosten. Na uw instemming voeren we de afgesproken behandeling uit. Dat kan over het algemeen binnen enkele weken.

Als bijzondere behandelingen nodig zijn, dan hoeft u niet zelf op zoek te gaan. U kunt door ons worden verwezen naar andere praktijken voor onder meer Kaakchirurgie / Orthodontie / Implantologie.

De informatie over uw gebit en de historie van de behandelingen slaan wij op in onze computer. Uiteraard is dit systeem goed beveiligd. Wij bewaren de gegevens minstens 15 jaar. Op uw (schriftelijk) verzoek kunnen we uw gegevens ook doorzenden naar een andere behandelaar.

 

Specialisaties

Zoals beschreven op de hoofdpagina zijn wij naast de algemene tandheelkundige behandelingen, óók gespecialiseerd in:

 • Implantologie,
 • Orthodontie,
 • Parodontologie,
 • Kindertandheelkunde,
 • Restauratieve tandheelkunde.

Wanneer u vragen over dit soort behandelingen heeft, aarzal dan niet om ons hierover aan te spreken.