Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling  

                           

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een wortelkanaalbehandeling (ook wel zenuwbehandeling genoemd) nodig is:

  • Tandpijn (meestal veroorzaakt door diepe gaatjes, een diepe of lekkende vulling of een klap tegen de tand of kies)
  • Het (pijnloos) afsterven van de zenuw
  • Een abces (opstapeling van etter na het afsterven van de zenuw)
  • Ter voorbereiding op het plaatsen van een prothese (zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon met stiftopbouw)
  • Wanneer tandweefsel eenmaal ontstoken is, kan dit niet meer uit zichzelf genezen.

                                        

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt ontstoken weefsel uit het wortelkanaal verwijderd om het nestelen van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Alle tanden en kiezen in ons gebit bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte van de tand dat zichtbaar is boven het tandvlees. Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat pulpa wordt genoemd. De pulpa bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als de pulpa ontstoken is, kunnen matige tot hevige pijnklachten ontstaan waarmee u bij de tandarts terechtkomt. Als de tandarts constateert dat de pulpa ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Zelfs als u geen pijnklachten heeft wordt een wortelkanaalbehandeling dringend aanbevolen. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar. Het ontstoken weefsel geneest niet meer. Met een wortelkanaalbehandeling worden schadelijke bacteriën verwijderd uit het wortelkanaal. De wortelkanaalbehandeling voorkomt ook dat ze zich daar in de toekomst kunnen nestelen.

 

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts begint de wortelkanaalbehandeling met het maken van röntgenfoto’s. Deze brengen de ontstoken wortel in beeld, zodat de tandarts weet hoe de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet worden. Als het ontstoken weefsel nog leeft, geeft de tandarts een verdoving om pijn tijdens de wortelkanaalbehandeling te voorkomen. Zodra de verdoving werkt boort de tandarts de tand of kies open om het betreffende wortelkanaal bloot te leggen. Over de getroffen tand wordt nu een rubberdam geplaatst om het werkgebied te isoleren en speekselvrij te houden. Met extirpatienaalden wordt de pulpa verwijderd uit het wortelkanaal. De volgende stap in de wortelkanaalbehandeling is het uitvijlen van het wortelkanaal om deze te verbreden en de laatste resten levend materiaal te verwijderen. Tijdens en na dit vijlen wordt het wortelkanaal flink doorgespoeld met een reinigend middel. Als de tandarts constateert dat het kanaal door deze wortelkanaalbehandeling schoon en weefselvrij is, wordt het droog geblazen.

Hoe lang de behandeling duurt, is afhankelijk van het aantal wortelkanalen.

 

Wat gebeurt er als na een wortelkanaalbehandeling nogmaals een ontsteking ontstaat?

Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en de kans op een nieuwe ontsteking is erg klein. Mocht dit echter wel gebeuren dan kan de behandeling worden herhaald. Mocht de ontsteking zich echter uitbreiden naar het eind van de wortel en het kaakbot, dan zal uw tandarts of een kaakchirurg een wortelpuntoperatie (apexresectie) uitvoeren.

 

 

Informatie voor na de behandeling

 

U heeft zojuist een (langdurige) behandeling aan een tand of kies ondergaan. Ondanks het feit dat nu de oorzaak van de ontsteking en/of pijn is weggenomen, kunt u zeker napijn verwachten.

 

Deze napijn komt voor in verschillende gradaties:

  1. Als de verdoving is uitgewerkt merkt u dat de behandelde kies ´beurs´ aanvoelt. Kauwen, en dan met name op iets hards, is gevoelig. Dit gevoel kan langere tijd (weken) aanhouden en neemt langzaam af. De eerste dagen na de behandeling kunnen pijnstillers nodig zijn. Een eenvoudige pijnstiller als Paracetamol 500 mg of Ibuprofen 400 mg is afdoende.
  2. Als de verdoving is uitgewerkt merkt u dat de behandelde kies behoorlijk veel pijn doet. De pijn kan zo ernstig zijn dat goede pijnstilling noodzakelijk is. Het is nu verstandig de pijnstiller als ´kuur´ in te nemen. Hiervoor neemt u gedurende minimaal twee dagen de maximale dosis per dag, zoals beschreven op de bijsluiter van de pijnstiller. De pijn zal langzaam afnemen en kan tot maximaal een week aanhouden. Uitzonderingen kunnen altijd voorkomen!
  3. De napijn is zo heftig dat zelfs met de door u genomen maximale dosis de pijn nauwelijks afneemt. U kunt dan de dosis Ibuprofen verhogen tot 600 mg, en deze regelmatig afwisselend  met de Paracetamol 500 mg innemen. Kijkt u alstublieft naar onderstaand schema voor de tijden wanneer u de Ibuprofen afwisselt met de Paracetamol

 

Ibuprofen                          Paracetamol

8:00 uur                              10:00 uur

12:00 uur                            14:00 uur

16:00 uur                            18:00 uur

20:00 uur                            22:00 uur

Op deze wijze wordt het pijnstillend vermogen versterkt. Helaas duurt deze napijn wel 6 tot 7 dagen!

 

Zwelling

Als er zwelling optreedt welke in korte tijd ernstig toeneemt en (in de onderkaak) slikklachten gaat geven dient u telefonisch contact op te nemen met de praktijk.

 

Advies

Na een wortelkanaalbehandeling zit er soms een grote vulling is, waardoor het samen met de wortelkanaalbehandeling een zwak punt blijft. Het kan hierdoor verstandig zijn om een kroon te plaatsen en eventuele breuken/afbraak van de tand/kies te voorkomen.